Врати 

Дефекти по входната врата: как да ги разпознаем и какво да направим?

Изборът на входна врата е много важен, като красивата е знак за просперитет, а ретро моделите са предвестник на неуспехите. Дори да не вярвате в тези предразсъдъци купуването на врата е важна задача, защото това е първото впечатление за дома и нейните собственици.

Външната визия е от голямо значение при избора на входна врата. Красивата врата грабва окото, привлича вниманието, говори за вкуса и материалното благополучие на семейството. Въпреки това, не винаги красивият стилен модел отговаря на всички очаквания заложени в нея и крие сериозни дефекти и неизправности зад „ярката обвивка”. Преди да си закупите врата е хубаво да се запознаете с цялостната й характеристика, за да бъде изборът Ви най-правилен. Ето и няколко съвета как да се предпазите от закупуване на продукт с ниско качество.

  1. Документ

Това е най-важният елемент, потвърждаващ качеството на продукт. Добрите производители винаги предоставят съответните документи и сертификати, съдържащи производствени данни, както и посочване на произхода.

  1. Външни характеристики

Избягвайте да закупувате модели, които само „внушават” с външния си вид, че са трудно пробиваеми. Такива модели са например с повече заключващи системи, но реално патроните са издадени много над повърхността на крилото, което е предпоставка за лесно разбиване на самите ключалки.

  1. Допълнителните елементи и аксесоари

Дръжки, брави, патрони, панти, механизми на вратите – обърнете внимание на качеството и ефективността на аксесоарите на вратата. Всичко трябва да „работи” гладко от първото отваряне и затваряне на крилото. Качествените такива не се огъват, не скърцат и не се чупят при използването им.

Самият монтаж на вратата е основният важен елемент, който влияе пряко върху степента на безопасност и безупречна функционалност за нормално отваряне и затваряне. След качествено монтиране можем да бъдем сигурни, че вратата ще изпълнява своята функция – осигурявайки комфорт и безопасност. Монтирането изисква не само знание как, а е необходим и нужният опит. Ето за това трябва да се доверите на професионалисти.

3.1. Признаци за правилно монтирана врата:

  • Ако е монтирана на нивел, тя никога няма да се отваря или затваря самостоятелно без значение под какъв ъгъл е монтирана.Процесът е възможен само с външна намеса от човек.
  • Минимален отвор между касата и крилото. Това спомага за по- плътно затваряне, което от своя страна е благоприятно за по-добра шумо и топлоизолация.
  • Разстоянието между касата и стената също не трябва да е голямо, но достатъчно, за да може да се постави,нивилира, запени и захванe по- стабилно към стената. Ако отворът е прекалено голям и това разстояние се запълни с пяна прави вратата ненадеждна, тъй като е много по-лесно тя да бъде демонтирана с външна намеса.
  • Дръжките и заключващите системи трябва да работят нормално и „леко” още от първия ден на монтиране. По този начин ще се изпълнява функцията им дълго време и безпроблемно.
  • Смазването на пантите е много важна част за отварянето и затварянето на входната Ви врата. Тук трябва да знаете, че е желателно инициативата да бъде от Вас и да ги смазвате редовно, за да удължите живота й.

Related posts

Leave a Comment