Имоти Полезно 

Как се определя цената за циклене на паркет

След определен период от време естествените дървени подове имат нужда от възстановяване, т.е от циклене. Въпреки че старият паркет може и да не изглежда добре след интензивна експлоатация, не е нужно веднага да бъде сменен. Благодарение на цикленето, той може отново да върне предишния си вид и да създава уют още дълги години.

Как се извършва цикленето?

Чрез цикленето се премахва старият лак, боята или безира на паркета и се изглаждат неравностите, като целта е да се получи фино обработена повърхност. По този начин паркетът може да бъде реновиран няколко пъти, което зависи от дебелината му.

Обновяването се прави с няколко машини – валова, ъглова и дискова и се състои от няколко стъпки:

Премахване на старото покритие

Замърсеното покритие се премахва с валова машина и с различни шкурки се изравняват паркетините.

Отстраняване на драскотините

С междинно шлайфане се отстраняват останалите драскотини, минава се отново с шкурка и се запълват фугите.

Финално шлайфане

Прави се финалното шлайфане и полиране с дискова машина преди лакирането.

Обикновено професионалистите от наетата фирма предлагат два вида циклене: стандартно и луксозно, като цената съответно е различна.

Как става ценообразуването за услугата циклене?

Когато потърсите информация за актуалните цени за циклене на паркет, ще попаднете на различни предложения за цени на паркетни услуги. Общото е, че ценообразуването се основава на:

  • квадратурата на помещенията;
  • вида на покритието, подлежащо на премахване;
  • включено лакиране или не.

Обобщавайки информацията, ще стигнете до извода, че цикленето ще ви струва около 5 лв./кв.м, като обикновено варира от 3 до 6 лв./кв.м. Може да попаднете и на оферти за 11 лв./кв.м, а дори и повече, ако задачите са по-сложни. За такива се считат малки и затворени площи като например килер, защото работата се усложнява.

Сред предложенията са такива като циклене на:

  • паркет с лакиране – от 4-5 лв./кв.м до 12 лв./кв.м;
  • паркет с безир – от 5-7 лв./кв.м до 8 лв./кв.м.

Цената за квадратен метър се завишава, ако става въпрос за лакиране две ръце или три.

Някои фирми предлагат циклене и шлайфане без лакиране на цена от 7 лв./кв.м до 12 лв./кв.м или само циклене с валова машина за 5 лв./кв.м.

Всяка фирма, занимаваща се с паркетни услуги, определя различни цени, като те могат да зависят и от вида на самия лак, наличието на лайсни и первази, използваните шкурки и др. Точната цена се определя обикновено след безплатен оглед на място. За по-точно ценообразуване е необходимо да се свържете със съответната фирма, за да можете да направите оптимално информиран избор.

Related posts

Leave a Comment