Статии 

Съвети за избор на лира за баня за отопление

Най-важното при избор на уред за отопление е да правим информиран избор, за да вземем най-правилното решение. Това може да Ви спести пари в дългосрочен план от по-ниски сметки за консумация на енергия. В тази статия ще се опитам да Ви запозная с всички важни стъпки при избор на лира за баня.

Какви отоплителни лири за баня съществуват?

Пелектрически лири за баняо същество лирите са радиатори, изработени от алуминий или неръждаема стомана – инокс, които могат да бъдат използвани за 3 вида отопление. Електрическо, присъединяване към централно отопление и комбинирано на ток/вода.

Електрическите лири могат да бъдат с интегриран захранващ кабел (с шуко щепсел) от завода или да е необходимо закупуването на допълнителен електрически нагревател, който да отговаря на средната и максималната отоплителна мощност на лирата във ватове W.

Повечето лири на пазара са комбинирани и могат да бъдат използвани както като електрически, така и  за свързване към централното отопление на сградата. Разбира се има и модели, които са само за централно или само електрически. За това винаги обръщайте внимание какво е захранването на лирата към която проявявате интерес.

Как да определя лира с какъв размер и мощност ми е необходима?

нагревател за лириПри избор на лира за баня за да бъде съчетан максимален комфорт и икономичност трябва да вземем под внимание квадратурата на помещението. На всеки 1кв.м трябва да отговарят 100W. Например на баня с квадратура от 5 кв.м. и е нужна лира с отоплителна мощност от 500W.

Ако искате да закупите електрическа лира трябва да се уверите, че ще изберете правилният електрически нагревател. Той може да бъде просто нагревател или с терморегулатор. Повечето производители на лири, произвеждат и нагреватели, които са като препоръчани продукти към тях.

Ние от магазин Форма Баня сме директен вносител на чешките лири за баня Aqualine и дистрибутор на производителите THS Thermostyle и италианските лири Ercos.

Какви са предимствата на лирите?

На първо място те са отоплителен уред за банята през зимните месеци. Лирите могат да бъдат чудесни домашни помощници при изсушаването на мокри кърпи, хавлии и дрехи. И разбира се придават завършен вид на банята. Лирата може да бъде аксесоар, който чрез своя дизайн да прави банята архитектурен шедьовър.

Съвети и мнения от екипа ни

  • Винаги се доверявайте на професионалист, който да монтира Вашата лира правилно;
  • Уверете се, че сте избрали правилният електрически нагревател;
  • Уверете се, че нагревателя е монтиран и уплътнен правилно;
  • Изберете качествени спирателни кранове.
  • Недопустимо е включването на нагревателя във въздушна, маслена или агресивна среда, както и в лира с мощност по-малка от мощността на нагревателя;
  • Недопустимо е също херметичното затваряне на лирата, както и поставянето на миещи препарати във водата;
  • Периодично по време на отоплителния сезон да се следи нивото на водата в лирата и да се долива , ако това е необходимо, защото водата се изпарява от нагревателя;
  • Важно е да знаете, че лирите разполагат с тапа / обезвъздушител, която служи за контакт с атмосферта и изравняване на налягането.

Източник:  Formabania.bg

Свързани

Leave a Comment