Имоти 

Как се определят цените на имотите – Bazar.bg

Ако си търсите нов дом и вече разглеждате имотите в Bazar.bg, то със сигурност главата ви гъмжи от всякакви въпроси. И тъй като всеки човек иска евтино, но хубаво жилище, което да е и в престижен квартал на удобно място, няма как да не се запитате как точно се определят цените на имотите. Ето как.

Място, място, място!

Това е позната фраза, която чувате през целия ден, когато търсите имот? Това означава много, когато става въпрос за ценообразуване на имот. Има термин, който е въведен от маркетолозите – „хедонични цени“.

Какво точно означава това? Хедонизъм не е нищо друго, освен понятие за удоволствие. Така че ценообразуването на удоволствието се извършва просто от местоположението на имота. Колко е шикозен кварталът или колко изостанал е? Това определя стойността на имота. Някои от факторите, които играят важна роля са:

  • Качеството на училищата около местоположението на имота;

  • Каква е вероятността за заетост в близките райони;

  • Колко близо е до молове и други развлекателни центрове.

И тези три фактора не са независими един от друг. И така, тези фактори играят съставна роля в повишаването на цената на имот.

Ниво на надстройки и актуализации в имота

Това е факторът, при който инвеститорът на дребно търси някои модернизирани характеристики на имота. Характеристиките, които могат да повлияят на цените на дома, включват най-вече модернизирани кухни и бани.

Това са основните удобства за човека, когато той търси нова къща. Така че, когато търсите къща, трябва да спазвате базовата цена с характеристиките на къщата, които са актуални. Това ще ви даде идеалната идея колко похода може да получите имота или колко може да ви струва той.

Някои проверка

Има много инвеститори, които всъщност предават имота на независима агенция за проверка. Тази ситуация често възниква, когато инвеститор оценява ипотечния риск за имота.

Ако имотът е по договор, тогава добрият доклад за проверка може да повлияе видимо на цената на имота. Това въздействие обикновено е в отрицателна посока, тъй като разкрива неразкрити проблеми, които трябва да бъдат поправени.

Цени на сравнителен имот в дадения квартал

Какви са цените на имотите в този конкретен квартал? Лесно можете да схванете идеята за това колко ще струва имотът, когато ги сравните със стойността на подобните наоколо.

Независимо дали продавате или купувате имот, можете лесно да прецените цената, като попитате средните цени на имотите в този квартал.

Официалното ценообразуване на имота

Официалното ценообразуване на вашия имот обикновено е известно като оценъчната стойност. Всеки път, когато ипотечен или друг заем участва във финансирането на вашия имот, такава оценка е необходима.

Така че оценъчната стойност всъщност е стандартната цена на този имот. Можете да получите тази стойност просто като се консултирате с кредитор. Тези заемодатели ще ви предоставят сума за оценка, тъй като те никога не одобряват заем, по-голям от сумата за оценка.

Макрофактори, които влияят върху цените на имотите

Икономическите показатели

Съществуват определени икономически фактори, които имат пряка връзка с ценообразуването на вашите активи на недвижими имоти като безработица, брутен вътрешен продукт (БВП на страната) и среден ръст на доходите.

Всички помните онази рецесия на 2008-2012 г. нали? Това наистина удари силно на пазара на недвижими имоти, което понижава цените. Така че тези фактори наистина силно се отразяват.

Лихвени проценти по ипотечни кредити

Това е основният фактор, който определя ценообразуването на имотите. Високите лихвени проценти ще доведат до по-ниска сума на ипотеката, която директно води до понижаване на цената на недвижимия имот. Подобно се случва и с по-ниски лихви.

И така, това са микро и макро факторите, които наистина могат да ви насочат към ефективното ценообразуване на вашия имот. Ако търсите имот, който да купите или пък да наемете, тогава всички тези фактори може да ви послужи като много полезен ориентир.

Related posts

Leave a Comment