Автомобили Полезно 

Как да изберем нови гуми

Гумите са изключително важен фактор за вашата безопасност. Добре е да проверявате налягането им всеки месец. От него зависи не само животът ви, но и икономичното шофиране. Ако то не е според предписанията на производителя, това означава, че системите за безопасност също няма да работят ефективно.

Недостатъчно напомпаните гуми намалят сцеплението с пътя и влошават управлението. Прекаленото напомпване пък е равносилно на по-малка контактна площ, удължен спирачен път, намалено сцеплението и бързо износване в централната част на гумите.

Как да проверим възрастта на автомобилните и мотоциклетните гуми чрез DOT кода?

Добре е гумата да не е над 6-годишна, защото смесите, от които е изработена променя физическите си качества. Лесно можем да установим възрастта ѝ чрез така наречения DOT код, изписан на страничната ѝ външна част. Последните четири цифри от кода обозначават седмицата и годината на производство. Например 1320 отговаря на 13-а седмица на 2020 г.

Защо зимни и летни гуми

Каучуковите смеси, от които са изработени зимните гуми, са съобразени с ниските температури, заледените настилки и кишата, така че продуктът да предлага оптимално сцепление на сняг и лед и отлични свойства на суха настилка. Те значително скъсяват и спирачния път на заледени повърхности.

Модерните зимни гуми са разработени да се държат добре на сняг и лед и дъжд, но когато става въпрос проливни летни дъждове, летните гуми осигуряват над 12 метра по-къс спирачен път при движение с 80 км/ч на мокра настилка през топлия сезон. Зимните гуми са отлични при аквапланинг на киша, но не могат да се сравнят с летните гуми, когато се озоват в огромна водна маса. Зимните гуми не само, че не работят добре през лятото, но по нагорещената настилка ще се износят по-бързо и ще загубят свойствата си за безопасност за следващия зимен сезон.

Гуми онлайн можете да поръчате от електронния магазин на Бултрако Моторс. Предлагат се автомобилни и мотоциклетни от марките Bridgestone, Debica, Dunlop, Goodyear, Firestone и Fulda.

Свързани

Leave a Comment