Конвекторите по-ефикасни ли са от климатиците

При обзавеждането на един дом или офис, едно от първите и може би най-важни неща, за които трябва да се замисли човек е това как най-ефикасно да отопли помещенията в една стая. Това може да се случи по толкова много начини, че човек може да се намери в чудо преди да направи избор, и дори тогава няма да бъде сигурен дали е правилният.

Избор между конвекторна печка и климатик – кое е по-добре за дома

Поради множеството избори и огромното количество информация, е трудно за някого да направи избор между всичко, което е налично. Най-важното е да се разбере рационална зад избора, за това трябва да се наблегне на няколко основни показателя, един от тях е ефикасността при самото затопляне, и другия е здравословни ефекти или недостатъци.

Какво всъщност са конвекторите

Конвекторните печки са реално реотани, които са наредени в серии, зад редица прегради. Има създадени отвори отгоре и отдолу които позволяват за директен допир на въздуха в стаята, което въздейства затоплящо.

По този начин, нагорещения въздух може свободно да напусне тялото на конвекторната печка, избутвайки по-студения, сваляйки го надолу, за да достигне до долната част на печката. По този начин се създава задвижване и циркулация на горещ и студен въздух – това се нарича конвекция – често използван термин в метеорологията описващ движението на въздушните маси.

Това означава, че подобен вид уред няма нужда от вентилатор, за да задвижи затопления въздух, а изцяло разчита на природните закони. Един от недостатъците на този метод, е че затопля помещението по-бавно, но пък за сметка на това е безшумно и не изсушава въздуха, което е голям бонус.

С какво са по-добри конвекторите от климатиците

Това, с което конвекторите са по-добри от климатиците, е че са значително по-евтини, по-малки и реално могат да бъдат както подвижни с крака, така и да се монтират на стената. Те не изискват изход от стаята, както е при стенните климатици с външно тяло, което ги прави доста лесни за монтаж.

Факта, че не изсушават въздуха и, че са по-тихи от климатиците ги правят идеален избор за детска стая. Сух въздух в една детска стая може да се отрази неприятно на дихателните пътища на възрастен, камо ли на дете, за това е изключително важно това как се отопляват детските помещения.

Могат ли да ги заменят напълно

Реално, конвекторните печки само могат да затоплят, но не и да изстудяват, за това ако имате нужда и от двете функции е по-добре да се възползват от климатик, който може и двете. Ако търсите начин да създадете комбинация между двата вида електроника във вашия дом, ви препоръчваме Klimatici.bg – те разполагат със знания и артикулите, за да ви помогнат напълно.

 

Related posts

Leave a Comment