Боядисване 

КСБ иска удължаване на програмата за саниране

Строителните компании, които са членове на Камарата на строителите в България, поискаха на среща с премиера Бойко Борисов още 1.6 млрд. лв., с които да продължи програмата за саниране този път като антикризисна мярка. Сумата е изчислена спрямо “чакащите” около 3 хил. сгради.

Засега не е известно дали в тази ситуация може да се очаква заделянето на каквато и да е сума за целта и особено на фона на проблемите при изпълнението на програмата. Тя започна през 2015 г. и досега по нея са усвоени почти 2 млрд. лв., пише в-к “Сега”.

През миналата седмица кабинетът прие доклад за изпълнението на програмата. В него е записано, че от началото на програмата през 2015 г. досега са обновени едва по-малко от 2 000 сгради. Изданието посочва, че заявки са били дадени за 5723 блока, а нужда от оздравителни ремонти имат около 55 000.

Според приетия доклад към 31 март 2020 г. общо санирани са 1854 сгради и с приключили или започнати дейности са 98.9 от всички с договори.

Предвижда се през настоящата година да бъдат обновени още 117 блока с 8737 апартамента, като се очаква последните обекти да бъдат завършени през 2021 г.

Действието на програмата бе прекратено заради изчерпване на ресурса, припомня изданието. Посочва, че по официални данни от 2017 г. санирането на апартамент излиза около 175 хил. лв. Тогава служебният строителен министър Николай Нанков обяви, че повече безплатно саниране няма да има, а занапред това ще става със самоучастие на собствениците.

Междувременно в средата на април се разбра, че общо 30 жилищни сгради в София ще бъдат подготвени за саниране с пари по европейската програма “Хоризонт 2020”. Проектът е за 2.7 милиона лева, като Столичната община ще дофинансира 360 хиляди лева.

жилищен комплекс

Свързани

Leave a Comment