Маса за кухнята и как да се избере най-добрия материал за нея

Ако трябва да посочим най-важните елементи в кухнята, най- вероятно повечето хора ще предположат, че това са фурната, котлоните или хладилника.

Но всъщност, един от най-важните елементи в кухнята е трапезарната маса. Когато се купува такава, съвсем не е маловажно каква ще бъде формата, размера, материалите. Особено ако се купува маси онлайн трябва много внимателно да се преценят детайлите.

Качеството на една маса зависи на първо място от материала, от който е направена.

Ето какви са предимствата и недостатъците на различните материали.

 ■ Дърво

Масивното дърво е класически материал, защото е траен и лесен за ремонт. Бор, акация, орех и тик са популярни, макар и съвсем не евтини варианти. Що се отнася до цените, те варират според производителя, вида на дървото, изработката, формата, големината. Дървото се разширява и свива с топлина и влага и на него лесно може да се появят драскотини и следи от износване, но за сметка на това е лесна за поддръжка.

Един от най-предпочитаните материали са масата е дъб. Този тип мебели са не само стилни и елегантни, но и са много устойчиви. Дъбовите мебели са много красиви и могат да преобразят всеки интериор.

Орехът е материал, който е скъп, но за сметка на това внася много стил и лукс в едно жилище. Едно от най-важните му качества е устойчивостта и якостта му.

Друг популярен материал е тик. Той е предпочитан за външни мебели, което означава, че се характеризира с висока устойчивост.

■ Фурнир

Дървеният фурнир често е по-достъпна алтернатива на масивното дърво. Той представлява тънък слой дървесен материал, който е с дебелина около 3 мм и на практика е изтърган от дървесните трупи. Всъщност ролята на фурнира при масите и при другите мебели, е да придаде хубав вид на по-обикновено изглеждащите мебели. Предимството на този материал е, че може да бъде в различни цветове, защото се произвежда.

За да идентифицира добрия фурнир, потребителят трябва да потърси маси, които са изцяло завършени с него, а не само външната част.

 ■ Каменните плотове

Каменните плотове могат да включват мрамор, кварцов композит или камък (като цимент). Камъкът е издръжлив, но е порест и по него се образуват петна. Ако не е качествено направен, той може да се натроши или да се напука. Друг недостатък е, че е доста тежък.

■ Стъкло и стъклени плотове

Стъклените плотове могат да бъдат прозрачни, матирани или оцветени. Те са сравнително евтини и „могат да създадат усещане за простор и отвореност. Въпреки че стъклото, което се използва, обикновено е закалено, то лесно може да се счупи, надраска или напука от топлина. Друго не много приятен факт е, че по него остават пръстови отпечатъци.

■ Метал

Металът, включително неръждаема стомана, месинг, цинк и лакирани или боядисани варианти на тях, се използва по-често за основи за маси, както и за плотове. Металът е издръжлив и е много устойчив на топлина, студ, надрскване, изобщо на всякаква експлоатация. Но заради лъскавината си, той се цапа лесно и може да изисква специални препарати за почистване. Също така боядисаните метали могат да бъдат трудни за почистване.

■ Пластмаса и ламинати

Изкуствените материали, формовани във форма или залепени върху шперплат или друго ядро, са евтина опция. Те могат да издържат дълго време, но не се считат за най-качествения материал, лесно се оцветяват, макар и да изискват малко поддръжка. Ако се налага да се избира маса обаче, това е често най-бюджетния и евтин вариант.

Related posts

Leave a Comment