Имоти 

Ремонт на жилището

Когато става дума за лично строителство, зидането остава най-разпространения метод за  ремонтиране. За да сте добри в зидарията не се изискват кой знае какви умения и квалификация. Материалите и инструментите са достъпни във всеки строителен магазин. Има някои основни практики и принципи, които трябва да се следват.

На първо място е добре да познавате двата най-разпространени вида тухли – единични и тухли четворки. Разликата е, че при вторите има кухини, в които въздухът се задържа и чрез това се подобряват топло-изолационни свойства на стената. Друго предимство е, че с четворните тухли се зида бързо и също така от варовия разтвор се правят икономии. Използват се за зидове на външни стени –  по правило се слагат легнали на широката си страна.

Единичните тухли могат да бъдат плътни или такива с кухини. По-надеждни са тези с кухините, тъй като варовият разтвор се наслагва в отворите и така зидът е по-издръжлив. Задължително изискване е носещите стени да се зидат със здрави тухли .

Как да изчислим колко тухли са необходими? На 1 куб.м. ще са нужни близо 400 тухли. Варовият разтвор се прави от гасена вар, пясък и вода. За същата кубатура той трябва да е около 280 л. При този разтвор тънкостта е във факта, че той става твърд само при контакт с въздуха. За основи под вода не се прилага.

Предварителните процедури са пресяване на пясъка, за да се освободи от малки камъчета. Съотношението вар-пясък за обикновената зидария е 1:3. Тези пропорции трябва да се следват и да се отмери количеството пясък и вар много точно.

Основен принцип при подреждане на тухлите, за здрав зид – при два лежащи един на друг реда, вертикалните фуги не трябва да съвпадат, а да се разминават – най-добре с ? тухла.

Вътрешните преградни стени са с дебелина 12 см – ? тухла, а външните – с цяла тухла – 25 см. За по-голяма топлоизолация се слага тухла и половина – 38 см.

Related posts

Leave a Comment